گرهگشایی از چالشهای تغذیه فضانوردان در «رشد آموزش شیمی»
یکی از چالشهای دانشمندان فضایی تغذیه فضانوردان است. غذاهای فضایی امروزی شامل انواع متنوعی از غذاهای بستهبندی و استریل شده، میوههای خشک، آجیل و انواع شیرینیهاست. فصلنامه رشد آموزش شیمی در مقالهای به انواع راههای تولید
غذا برای فضانوردان پرداخته است.
این مقاله را مریم محبی وقفی و حسن حذرخانی ترجمه کردهاند.
در بخشی از مقاله با عنوان روش خشک کردن غذا با انجماد میخوانیم: «خشک کردن با انجماد یکی از مؤثرترین روشهای تهیه غذاهای فضایی است. در این فرایند، بیشتر آب موجود در غذا گرفته میشود تا بتوان غذا را به مدت طولانیتر نگهداری کرد. مواد غذایی در نتیجه فعالیت موجودات
زنده ذرهبینی مانند باکتریها فاسد میشوند. این موجودات از غذا تغذیه و در نتیجه آن را تجزیه میکنند. باکتریها موادی در غذا تولید میکنند که ممکن است موجب بیماری شوند یا اینکه تنها مزه غذا را تغییر دهند. باکتریها برای ادامه زندگی به آب نیاز دارند. پس اگر
آب مواد غذایی خارج شود غذا دیگر فاسد نخواهد شد. غذاهای خشک شده با روش انجماد میتوانند سالها بدون تغییر باقی بمانند و با افزودن اندکی آب قابل استفاده شوند. روش خشک کردن با انجماد، با روش آبزدایی تفاوت دارد. در آبزدایی غذا را در محیطی خشک، گرم میکنند تا
رطوبت از آن خارج شود. با این روش حدود 90 درصد آب موجود در غذا از آن بیرون میرود. بنابراین هنوز هم باکتریها امکان فعالیت در غذا را دارند. در خشک کردن با انجماد که در خلأ انجام میگیرد، کمتر از 3 درصد آب در غذا باقی میماند در نتیجه ترکیب غذا تغییر نمیکند.»
متن کامل این مقاله در فصلنامه رشد آموزش شیمی، شماره 105، تابستان 1392 منتشر شده است.